Muovitonta elämää etsimässä

Nyt se sitten alkoi, nimittäin Muoviton syyskuu. Muovi on mielestäni tosi kätevä materiaali monessa, mutta on paljon paikkoja, missä muovia ei oikeastaan tarvittaisi, ja joissa nyt pyrin muovin käyttöäni vähentämään.

Kauppakassit. Olen koko aikuisikäni käyttänyt kankaista kauppakassia aina kun mahdollista, ja yleensä laukussa on vähintään yksi kangaskassi aina mukana. Silloin tällöin on silti tullut ostettua kaupan muovipusseja, kun omat ovat unohtuneet kotiin.

Hedelmäpussit. Meillä on kaksi ohuesta verhokankaasta ommeltua kestohedelmäpussia, mutta nolottavan vähän niitä on tullut viime aikoina käytettyä, enimmäkseen ne lojuvat kaapissa. Nyt yritän ryhdistäytyä ja muistaa ottaa kestohedelmäpussitkin mukaan kauppaan mennessäni.

Muoviin pakatut ruoat. Juuri edellisessä kauppakassissani oli mm. viinirypäleitä, broilerinkoipia, leipää, juustoa ja monia muita tuotteita pakattuna muovipakettiin tai pussiin. Näiden vähentäminen on hankalaa, mutta jotain voi tehdä:

  • Viinirypäleitä saa usein myös irtotavarana, jota voi laittaa kestohedelmäpussiin. Jos kaupassa ei ole irtoviinirypäleitä, voi ostaa viinirypäleiden sijaan jotain muita irtohedelmiä.
  • Broilerinkoipia varmaan joistakin kaupoista saisi ostettua lihatiskiltä, mutta rehellisesti sanottuna en kyllä koskaan ole niitä tuoretiskiltä ostanut. Vinkkejä muovisten lihapakettien vähentämiseen otetaan vastaan!
  • Leipää tulee yleensä ostettua muovipussissa, vaikka niitä kyllä useimmista isoista kaupoista saa hyvin myös irtotavarana tai paperipussissa. Pitääpä jatkossa valita useammin muoviton versio.
  • Juusto on vaikea. Stockmanniltahan juustoakin saa irtotavarana (en tiedä saako muualta Oulussa?), mutta nekin sitten kääritään muovikelmuun. Tietääkö joku muovittomia juustopakkauksia?

Pesuaineet ja kosmetiikka. Hammastahnat, shampoot, dödöt, meikit ja ihovoiteet tulevat lähes poikkeuksetta muovipurtiloissa. Näitä en ole aktiivisesti etsinytkään muovittomina, vaan toteutan linjaa: ”vähempi on parempi”. Meikkejä en ole ostanut miesmuistiin, muita käytän mutta yritän ostaa ison paketin, jolloin pakkausjätettä on suhteessa vähemmän. Shampoita saa litran pulloissa, ihorasvaa tarvitsen vain yhdenlaista ja sekin kestää kauan. Hammastahnaakin myydään eri kokoisissa purtiloissa!

Vaipat ja kuukautissuojat. Meillä on onneksi molemmat lapset kestovaipatettu, joten vaipparoskaa ei tule. Itse käytän vaihtelevasti kuukautiskuppia ja kestositeitä, toimivat hyvin ja roskaa ei tule. Huh, yksi kategoria jossa menee hyvin!

Muut kaupasta kotiin kannettavat tuotteet. Kertakäyttöastiat – ei tarvita kuin erikoistilanteissa. Tiskiaineet ja pyykinpesuaineet ovat meillä muovipurkeissa, näille jaksan ehkä jatkossa miettiä muita ratkaisuja, mutta en nyt. Paljon kaikkea muuta, nykyään tuntuu että kaikki on pakattu muoviin.

——————————————————–

Sitten on se näennäisesti mahdoton, eli jo kaupoissa roskiin menevät paketointimuovit. Mehutölkit, jotka sinänsä eivät ole muovia, kääritään kauppaan kuljetettaessa muoveihin. Tavaraa liikutellaan isoissa häkkikärryissä, jotka on päällystetty paksusti muovilla. Vaatteet tulevat kauppoihin yleensä yksittäispakattuina muovipusseissa, jotka sitten kaupassa poistetaan kun vaatteet asetellaan esille. Näihin paras ratkaisu on ostaa vähemmän ja lähempänä tuotettua, silloin pakkausmateriaalejakaan ei ole niin paljoa.

Tässäpä kertaistumalta raapaistu muovinvähennysajatelma. On varmasti vielä paljon asioita, jotka eivät juuri nyt tulleet mieleen. Kommentoikaa mieluusti ja liittykää kanssani muovinvähennystalkoisiin!

Mainokset

2 thoughts on “Muovitonta elämää etsimässä

  1. Leivässä kannattaa huomioida missä se on valmistettu. Usein ”täällä paistettu” voi olla että taikina tuodaan kaukaakin, ulkomailtakin. Ei tosin aina. Lihaa saa esim. Makkarakaupasta pakattuna muovipussiin, jossa on paljon vähemmän muovia kuin niissä laatikoissa, en ole tosin kokeillut saisko vaikka omaan rasiaan. Ite jos sielläpäin liikun käyn ostamassa isomman satsin jonka pakastan, mut tulee kyllä ostettua kaupastaki ku ko. liike on niin kaukana. Meillä pyritään myös vähentämään muovia, mutta enemmän pyrin ostamaan mahdollisuuksien mukaan lähellä tuotettua.

    Tykkää

  2. Niin joo, lasten leluissa on paljon muovista kertakäyttökrääsää, niitä pyrin välttämään. Olen huomannut että ne harvoin on niitä leluja joilla leikitään enemmän ku just se yks päivä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s