Sähkösopimus vaihtoon

Vaihdoin eilen sähkösopimusta. Meidän sähkösopimus oli tosi halpa silloin kun siihen siirryin, ehkä puolitoista vuotta sitten. Mutta sen jälkeen hinta on tuntunut vain nousevan ja nousevan, joten nyt oli aika uuden kilpailutuksen.

Kilpailutin ensin netin kilpailutussivustolla ja vertailin normaalien sähkösopimusten hintoja, mutta sitten jostain netin syövereistä silmilleni hypähti spot- eli pörssisähkö. Se kuulosti heti tosi houkuttelevalta. Hommahan menee siinä suunnillee näin:

 • Nord Pool -sähköpörssin spot-markkinat määrittävät seuraavan päivän sähkön hinnan tunnin tarkkuudella
 • Hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan perusteella, eli silloin kun kaikki muutkin käyttävät sähköä (arkisin 7-9 ja 15-19), sähkö on kalliimpaa, ja muina aikoina, varsinkin iltaisin, öisin ja viikonloppuisin halvempaa
 • Sähköpörssin tuntihinnan päälle tulee alv ja sähköyhtiön määrittämä marginaali

Spot-sähkö oli mun mielestä houkuttelevaa ensinnäkin siksi, että sen keskihinta on yleensä halvempi kuin vakiohintaisten sähkösopimusten. Toisekseen, jos osaa ja haluaa säätää sähkönkäyttötottumuksiaan ilta-, yö- ja viikonloppupainotteisemmiksi, voi säästää vielä paljon lisää. Kolmenneksi, luulen että spot-sähkön hinnan seurailu ja oman käytön tarkkailu vähentää omaa sähkönkulutusta huomattavasti.

Tiukan pohdinnan jälkeen valitsin meille käyttöön Fortum Tarkka -sähkösopimuksen. Tähän päätökseen tulin kolmesta syystä:

 • Sähkö on täysin uusiutuvaa vesienergiaa
 • Fortumin spot-sähkön marginaali ja kuukausimaksu olivat vertailuni pienemmästä päästä
 • Olimme ennestään jo Fortumin asiakkaita, joten siirto oli tosi nopeaa ja helppoa

Sähkösopimuksen vaihdon helppous ja nopeus oikeasti yllätti! Naputtelin sopimuksenvaihdon Fortumin nettisivuilla joskus la-iltana, ja ihan kohta tuli sähköposti, jossa todettiin että sähkösopimus on vaihdettu 31.1. lähtien. Eli jo samana päivänä! Nyt meillä siis seurataan sähkön hintakehitystä täältä ja ihmetellään, että onpa halpaa.

Toki se meidän maksama hinta ei ole ihan noin halpa kuin taulukko antaisi ymmärtää, vaan sitä pitää osata tulkita esim. näin: Tänään klo 19-20 sähkön pörssihinta oli 29,42 euroa/MWh. Helpompi vertailu muihin sähkön hintoihin tulee kun vaihtaa yksiköt, eli tuohan on sama kuin 2,942 senttiä/kWh. Tähän tulee päälle 24% alv, eli näin: 1,24*2,942=3,64808. Sitten vielä lisätään marginaali (meillä 0,3c) eli pyöristettynä 3,95 senttiä/kWh. Aika halpaa silti mun mielestä.

Tuo esimerkki siis sunnuntailta, mutta toki on noita kalliimpiakin tunteja. Esim. viime tiistaina klo 16-17 sähkön hinta huiteli eri sfääreissä ollen 65,02 euroa/MWh. Tämähän olisi alvin ja marginaalin jälkeen meille 8,36 senttiä/kWh. Eli melkoisen kallista. Mutta tämä oli siis kallein tunti viimeisen viikon aikana ja sähkö on pörssissä yleensä tosi paljon halvempaa. No, jaarittelut sikseen, mäpä nyt testailen tätä ja laitan raporttia tuloksista vaikka muutaman kuukauden päästä (jos muistan).

Mainokset

4 thoughts on “Sähkösopimus vaihtoon

  • No niinhän se jää, mutta kun siihen ei voikaan itse vaikuttaa. Siirtoyhtiötä ei voi valita, ja siirtohinnat on aina ne oman sähköyhtiön päättämät. Eli joo, noiden hintojen päälle tulee tietysti vielä siirtohinnat, niinkuin yleensäkin.

   Tykkää

 1. Päivitysilmoitus: Pörssisähkö – kokemuksia | Halimaa

 2. Päivitysilmoitus: Pörssisähkö – vuoden käyttökokemuksella | Halimaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s