Vvv ja kakattomat vaipat

Vvv eli varhainen vessahätäviestintä tarkoittaa sitä, että äiti/isä yrittää tulkita lastaan ja antaa lapselle tilaisuuden pissata/kakata muualle kuin vaippaan. Vauva jo ihan vastasyntyneestä lähtien tunnistaa hätänsä eikä mielellään kakkaa itsensä tai jonkun muun päälle.

Tässä kuvassa näkyy normaali kakatus-/pissatusasento. Polvitaipeista kiinni, vauvan selkä itseä vasten ja pylly kohti ämpäriä, lavuaaria tai vessanpönttöä. Kuvassa K on 1kk vanha.

Tässä kuvassa näkyy normaali kakatus-/pissatusasento. Polvitaipeista kiinni, vauvan selkä itseä vasten ja pylly kohti lavuaaria tai vessanpönttöä. Kuvassa K on 1kk vanha ja käy tarpeillaan ämpärin päällä. Mökkiolosuhteissakin vessatus on yllättävän helppoa, ämpäri vain pyllyn alle ja menoksi!

Ennen H:n syntymää olin lukenut vvv:stä jonkin verran, mutta ajattelin että se on liian haastavaa ja aikaavievää, eli en suunnitellut sen kokeilemistakaan. Toisin kuitenkin kävi. Kun H oli 3 viikkoa vanha, istuin kotona vauva sylissä ja kun se siinä rupesi vääntelehtimään niin tuli mieleen että voisikohan sillä olla pissahätä. Vein H:n roikotettavaksi lavuaarin päälle ja kas, pissahan sieltä lorahti. Kun sama tapahtui vielä pari kertaa oli mieleni muuttunut: mahtava keino vähentää vaippapyykkiä ja helpottaa kuivaksioppimista!

H:n kanssa vessatus (niinkuin sitä meillä on kutsuttu) sujuikin pienestä lähtien tosi hyvin. Jo 3-4 kuukauden iässä vaippoja kastui päivässä vain 1-5 ja kakkavaippoja tuli todella harvoin. Yöt olivat kyllä vähän rasittavia kun H heräsi pissahätäänsä ja kiemurteli ja kiemurteli. Koin parhaaksi vessattaa siis yölläkin, kun parin minuutin vessakeikka tuntui pienemmältä pahalta kuin puoli tuntia pissahätäänsä kiemurteleva vauva.

Toki takapakkia tuli. Jossain siinä vuoden iän tietämillä H ei halunnut pissata pönttöön eikä pottaan. Vaippoja kastui hirveällä vauhdilla muutaman kuukauden ajan. Kunnes sitten kesän lähestyessä H yhtäkkiä muisti taas jutun jujun ja oppikin lähes kerralla päiväkuivaksi. Kesän ajan käytettiin vaippaa kun lähdettiin pois kotoa, syksyllä jätettiin sekin pois ja talvella 2v1kk lapsen kanssa jätettiin yövaippakin kokonaan pois. Eikä pissavahinkoja ole montaa sen jälkeen tullut.

K:n kanssa vessatus aloitettiin heti syntymän jälkeen ja ensimmäiset lavuaarikakat ja -pissat saatiinkin jo synnärillä. Kotona kuitenkin oli se toinen pieni lapsi odottamassa, eli minulla ei ollut niin hyvin aikaa kiinnittää huomiota vauvan viesteihin. Siinä vaiheessa kun hoksasin että ”Aa, K:lla on varmaan vessahätä” ja pääsin vessaan asti, pissa oli jo vaipassa. Ensimmäiset 4 kuukautta K:ta vessatettiinkin lähinnä vaipanvahdon yhteydessä: vaikka mitään ei olisi lavuaarille tullutkaan viikkokausiin, sitkeästi vain kiikutin kokeilemaan joka kerta kun vaippa oli poissa.

Ja sitten se läpimurto tuli myös K:n kanssa. Yhtäkkiä kaikki kakat löysivät tiensä ensin lavuaariin ja myöhemmin vessanpönttöön. Pissavaippoja tulee vielä paljon, mutta kuitenkin usein K pissaa myös pönttöön. Ja hän selvästi ilmoittaa hädästään kitisemällä. Mahtava juttu!

Kun kakka muuttuu kiinteämmäksi, on kivempi saada kakat pönttöön kuin lavuaariin. Tässä K puolen vuoden iässä.

Kun kakka muuttuu kiinteämmäksi, on kivempi saada kakat pönttöön kuin lavuaariin. Tässä K puolen vuoden iässä.

Nyt kahta lasta vessatettuani minusta on lähinnä kummallista, että tämä ei ole yleinen käytäntö länsimaissa. Mitä järkeä on ensin opettaa vauva pissaamaan vaippaan ja sitten parin-kolmen vuoden kuluttua yrittää houkutella vastahakoista taaperoa potalle? Lisäksi vvv-vauvan kanssa pääsee niin paljon helpommalla pyllynpesuissa että ihan jo sen takia kannattaa! On ihan eri pestä pyllyä johon on liiskaantunut kakkaa koko vaippa-alueelle, kuin pyllyä jossa on hitunen kakkaa kankkujen välissä.

Mitäs mieltä te muut olette?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s