10 vinkkiä halpaan kestovaipatukseen

On yleistä tietoa, että kestovaippailu tulee keskimäärin halvemmaksi kuin kertakäyttövaippojen käyttö. Kestovaippailukin voi kuitenkin olla kallista, jos ostaa vain uusia vaippoja tai hurahtaa hienoihin kuoseihin. Näillä kymmenellä neuvolla pääset vaippakaudesta melko pienillä kustannuksilla.

Vaippavarasto ennen H:n syntymää

Vaippavarasto ennen H:n syntymää

1. Osta kaikki mahdollinen käytettynä. Nykyään kestovaippoja saa jo hyvin live-kirppareiltakin, mutta jos kaikista halvimmalla haluaa päästä, kannattaa varata vähän aikaa facebook-kirppisten ja muiden nettimyyntipalstojen seuraamiseen. Sitten kun tiedät hintatason, osaat tarttua tarjouksiin joissa on hyvä hinta-laatu-suhde. Usein jos osaa pyytää oikeassa facebook-ryhmässä, saattaa saada jopa ilmaiseksi tai postikulujen hinnalla ison kasan käypää vaipatusmateriaalia.

2. Osta iso kasa harsoja. Harsoja voi käyttää kaikkeen: sisävaipaksi, vaippaimuksi, vaipanvaihtoalustaksi, pyllynkuivauspyyhkeeksi, naamankuivauspyyhkeeksi, pöydänpyyhintärätiksi, puklurätiksi jne. Harsoja on hyvä olla vähintään 30kpl.

3. Osta iso kasa imuja vaippoihin. Imuja voit tehdä myös itse esim. vanhoista pyyhkeistä tai flanellivaatteista. Imut ovat usein halvempia kun ne ostaa vaipasta erillään isona kasana, ja taskuvaipat ovat halvempia ilman imua. Lisäksi samat imut käyvät koko vaippakauden, kun taas sisävaippoja, taskuvaippoja ja kuorivaippoja pitää olla montaa eri kokoa. Panosta imuihin, ne eivät saa loppua kesken!

Vasemmalla taittoimuja, sitten mikrokuituimuja, kaksi oikeanpuoleista kasaa sekalaisia pienehköjä imuja.

Vasemmalla taittoimuja, sitten mikrokuituimuja, kaksi oikeanpuoleista kasaa sekalaisia pienehköjä imuja.

4. Osta pari hyvää kuorivaippaa joka koossa. Mielestäni riittävä varasto kuorivaippoja on 3kpl S-kokoa sekä 2kpl M ja L kokoa. Yhteensä 7 kuorivaippaa, jotka riittävät yleensä koko vaippaiäksi. Kuorivaippa on nopea pestä käsin ja se kuivuu nopeasti, siksi niitä ei tarvita kovin montaa.

5. Osta TSI-vaippoja. Jonkun itse tekemät vaipat toimivat yleensä ihan yhtä hyvin kuin merkkivaipatkin, mutta ovat huomattavasti halvempia. Vähänkäytettyjä TSI-vaippoja saa jopa halvemmalla kuin vaipan materiaalikustannukset.

Tällä hetkellä käytössä olevia jonkun tekemiä TSI-vaippoja.

Tällä hetkellä käytössä olevia jonkun tekemiä TSI-vaippoja.

6. Osta muutama sisätäyttövaippa yövaipoiksi. Ns. oikeat yövaipat ovat todella kalliita myös käytettyinä, mutta yhtä hyvin pärjää sisätäyttövaipoilla. Sisätäyttövaipat ovat usein tosi halpoja, ja niihin saa laitettua sisään imua juuri sopivasti omalle lapselle. Yövaipaksi kannattaa ostaa kokoa isompi vaippa kuin muut käytössä olevat, niin imua mahtuu tarpeeksi.

Jonkun itsetekemä sisätäyttövaippa, johon yöksi laitan taittoimun ja pienen mutta paksun lisäimun.

Jonkun itsetekemä sisätäyttövaippa, johon yöksi laitan sisälle taittoimun ja pienen mutta imukykyisen lisäimun.

7. Osta äitiyspakkauksissa olleita vaippoja. Kushies AIO-vaippoja ja Myllymuksujen vihreitä taskuvaippoja ja liloja AIO:ta saa monesti uutenakin muutamalla eurolla ja ne toimivat siinä missä muutkin vaipat.

Ylhäällä Kushies, alhaalla Myllymuksut. Kaikki hyvin toimivia, mutta halpoja vaippoja kirppareilla.

Ylhäällä Kushies, alhaalla Myllymuksut. Kaikki hyvin toimivia, mutta halpoja vaippoja kirppareilla.

8. Pese täysiä koneellisia. Jos et saa vaipoista pesukonetta täyteen, nakkaa sekaan muuta 60 asteessa pestävää pyykkiä, esim. pyyhkeitä ja lakanoita. Veden ja sähkön säästämisen lisäksi säästät aikaa kun ei tarvitse pestä kaikkea erikseen.

9. Tee itse sisävaippoja kierrätysmateriaaleista.  Toki voit tehdä taskuvaippojakin, mutta niissä materiaalikustannuksia tulee helposti yhtä paljon tai enemmän kuin käytettynä ostetulle vaipalle.

10. Toteuta vvv:tä eli vauvojen vessahätäviestintää. Aluksi tämä lisää työtä ja vaippapyykkiä, mutta jo muutaman kuukauden iässä lapsi alkaa pissata ja kakata usein myös pönttöön tai lavuaariin. Lapsi myös oppii kuivaksi todennäköisesti nuorempana jos häntä on käytetty vessassa jo vauvasta asti. Nuorena kuivaksi oppinut lapsi ei tarvitse välttämättä L-kokoisia vaippoja ollenkaan, tai vaikka tarvitsisikin, säästyy vähintään vaivaa ja pesukustannuksia.

K käy mökkiolosuhteissa tarpeillaan ämpärin päällä.

Parin kuukauden ikäinen K käy mökkiolosuhteissa tarpeillaan ämpärin päällä.

Jos aloittaisin kestovaippailun nyt ja haluaisin päästä mahdollisimman halvalla ja helpolla, käyttäisin seuraavanlaisia vaippasysteemejä:

  • Päivisin kotona kuorivaippa, jonka sisällä suoraan joku imu.
  • Päivisin kaupungilla/kylässä/muuten liikkeellä TSI-taskuvaippoja, joiden sisällä imuja.
  • Yöllä sisätaskuvaippa, jonka sisällä sopivasti imuja, tähän päälle kokoa liian iso kuorivaippa, jotta se peittää hyvin sisävaipan joka kohdasta.
Vaipanvaihtopiste

Vaipanvaihtopiste

Vaipanvaihtopisteestä löytyy kaikki tarpeellinen. Laatikossa on taskuvaippoja valmiiksi täytettynä reissuja varten ja sisävaippoja valmiiksi täytettynä yövaippakäyttöä varten. Alahyllyllä on harsokasa ja oikeassa sivussa sekalaisten imujen kasat, joita laitetaan kuorivaipan sisälle kotikäyttöön. Hoitopöydän oikeassa reunassa roikkuu pari kuorivaippaa, isompi yökäyttöön ja pienempi päiväkäyttöön. Vaippakorin vieressä pienessä lilassa korissa on kestoliivinsuojat ja lisää sekalaisia imuja.

Yövaippa paikallaan.

Yövaippa paikallaan.

Lisävinkit stressittömään ja mukavaan kestovaippailuun:
1. Älä stressaa pienistä ohivuodoista, niitä sattuu kaikille. Vaatteet saa vaihdettua ja pestyä siinä missä vaipatkin ja vahingoista oppii laittamaan seuraavalla kerralla eri määrän imua tai eri kokoisen kuoren/vaipan.
2. Vaikka ostatkin vaipat käytettynä, katso että kuminauhat ovat hyvässä kunnossa (tai vaihda ne itse). Jos reisikuminauhat ovat liian löysät, vaippa falskaa helposti.
3. Vaihda vaippaa usein, noin 1-2 tunnin välein hereillä ollessa. Anna myös usein ilmakylpyjä, eli pidä lasta välillä ilman vaippaa esim. pyyhkeen päällä. Näin vaippa-alue ei pääse hautumaan kauaa märässä vaipassa ja iho pysyy hyvänä.
4. Älä käytä rasvaa vaippa-alueella ellei sitä todella tarvita. Usein vaippa-alueen iho pysyy hyvänä pelkällä tuuletuksella. Kun aloittaa rasvaamisen, iho helposti vaatii jatkossakin rasvaa ja kestovaipat saattavat mennä tukkoon rasvan käytöstä.
5. Älä pese vauvan pyllyä jatkuvasti. Jokaisen pissavaipan jälkeen ei ole tarpeellista pestä, iho vain kuivuu turhaan. Kakan jälkeen tietysti pestään, samoin kuin aamulla kun vaippa-alue on hautunut pitkään samassa vaipassa.
6. Älä myöskään käytä puhdistuspyyhkeitä jokapäiväisessä käytössä. Puhdistuspyyhkeissä on vaikka mitä kemikaaleja, jotka kuivattavat vauvan herkkää ihoa. Itse käytän puhdistuspyyhkeitä vain hätätilanteessa (kakat puistossa tms.), koska en halua vauvan sukupuolielimiin aineita, joilla voi pyyhkiä tussin ja väriliidun pois mistä tahansa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s